Cienījamie klātesošie!

Latviešu valoda kā valsts valoda ir daudz vairāk nekā tikai saziņas līdzeklis. Tā ir mūsu nacionālās identitātes pamats un kultūras dvēsele, kas mūs padara par unikāliem. Valoda ir mūsu vēstures nesēja, tā savieno mūs ar mūsu senčiem un nākamajām paaudzēm. Dzīvojot laikā, kad globalizācija skar ikvienu pasaules nostūri, latviešu valoda kļūst par svarīgu balstu mūsu pastāvēšanā kā neatkarīgai tautai.

Latviešu valodas izplatība šobrīd gandrīz pilnībā sakrīt ar Latvijas robežām, un to dzimtajā valodā runā aptuveni 1,5 miljoni cilvēku visā pasaulē. Tā ir mūsu kopējā vērtība, kuru sargāt un kopt ir ikkatra pienākums. Mūsu valoda ir spēcīga, bet tikai tad, ja mēs to ikdienā lietojam un nododam nākamajām paaudzēm.

Latviešu valodas saglabāšana ir arī mūsu valsts izdzīvošanas jautājums. Katra iela, katrs izkārtnes vārds publiskajā telpā atspoguļo to, par ko mēs cīnāmies. Rīgas kontekstā šobrīd mēs cīnāmies par to, lai Rīga būtu latviska un brīva no jebkādas agresorvalsts ietekmes. Tāpēc šā brīža ģeopolitiskajos apstākļos ir svarīgi runāt par savu valsts valodu, par tās nozīmīgumu un arī izglītot mūsu iedzīvotājus Tāpēc mēs nevaram pieļaut, ka tā tiek atstāta novārtā. Mums ir jārunā par tās izaicinājumiem, jārod risinājumi un jānodrošina, ka tā pastāv kopā ar mūsu valsti mūžīgi.

Mūsu valsts valoda mūs vieno. Tā ir tilts, kas savieno mūsu cilvēkus, neatkarīgi no viņu izcelsmes vai dzīvesvietas. Latviešu valodas bagātība, tās vēsture un izdzīvošanas spējas cauri gadsimtiem apliecina tās nozīmīgumu pasaules valodu vidū. No vairāk nekā 6700 valodām pasaulē, latviešu valoda ir viena no tām nedaudzajām, kuru runātāju skaits pārsniedz vienu miljonu, ar ko mums būtu jālepojas.

Svinēsim mūsu valsts valodu! Godāsim to, lietojot latviešu valodu ikdienā, papildinot savas zināšanas. Latviešu valoda ir mūsu kopējais mantojums, un tikai mēs paši esam atbildīgi par tās saglabāšanu nākotnē.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *